طراحی کانسپت اولیه اقامتگاه طبیعت گردی زاگرس کاری است از دفتر معماری ارژن برای ارائه بعنوان طرح پیشنهادی برای پروژه ای با این نام و این منظور که قرار بود در دل یکی از مناطق جنگلی مناطق جنوبی شهر خرم آباد ساخته شود . منطقه ای که از بافت جنگلی و کوهستانی بی نظیری برخوردار است و علاوه بر این در فواصل بسیار نزدیک از سایت، آبشارها رودخانه ها و روستاهای قدیمی وجود دارند که هرکدام از آنها خود به تنهایی یک جاذبه گردشگری ارزشمند هستند . در طرحی که برای اقامتگاه گردشگری زاگرس ارائه شده این مجموعه میتواند نقش بسیار مهمی در هدایت گردشگران برون استانی و خارجی به این منطقه را داشته باشد چراکه از تمامی شرایط لازم برای اقامت و پذیرایی از این مهمانان برای آن در نظر گرفته شده .فضاهایی همچون اتاق ها و سوییت های اقامتی مستقل ،کافه و رستوران استخر مسقف و استخر روباز و تمامی فضاهای خدماتی مورد نیاز برای این مجموعه در نظر گرفته شده اند. برای مثال یک اسطبل اسب برای این مجموعه در نظر گرفته شده که قابلیت راه اندازی تورهای گشت زنی در جنگل ها و کوهستان های اطراف را برای مهمانان این مجموعه مهیا میکند . مجموعه از یک کافه تریای بزرگ برخوردار است که علاوه بر پذیرایی از مهمانان مجموعه ، مستقلا نیز قابلیت خدمات دهی عمومی را داراست و این خود میتواند مقصد مناسبی برای گذران اوقات شهروندان خرم آبادی نیز باشد . در معماری این مجموعه سعی شده حداکثر ارتباط ممکن با بستر برقرار شود . حجم کلی آن یاد آور معماری روستاهای کوهستانی زاگرس است و در عین از حال حال و هایی مدرن و امروزی برخورداراست . دراین راستا بسیار تلاش شده که از الگوهای کهنه و منسوخ شده برای این منظور ( ارتباط با بستر ) استفاده نشود و درواقع هرآنچه عنصری از گذشته که در امروز قابل توجیه است مورد توجه قرار گیرد . چه بسا تکنیک ها و عناصری از معماری گذشته باشند که راه حلی برای مسائل و چالش های جدید در اختیار گذارند . تکنیک هایی که در گذشته به انسان توانایی به خدمت درآوردن نیروها موجود در طبیعت را میداد نیروهایی همچون نور ، باد ، سرما ، گرما و ….
تصاویر موجود تنها اتود اولیه ای هستند که ما برای توجیه کارفرمای این پروژه تهیه کردیم و متاسفانه در ادامه شرایط گسترش طرح و اجرای این پروژه هیچوقت فراهم نشد .
پروژه سوخاری خروس یک ملک مسکونی واقع در شلوغترین نقطه شهر خرمآباد بود که از این ملک تقریبا دویست متری کمتر از هشت متر آن تجاری بود و ما باید این مغازه کوچک را برای کارفرما دیزاین میکردیم.
با توجه به متراژ کم و شکل هندسی نامتناسب این مغازه، به هیچ وجه امکان جانمایی تمام وسایل و امکانات مورد نیاز کارفرما( یک دستگاه وارمر، شوکیک،یک دیسپلی، کانتر فروش، چند عدد یخچال ایستاده و..) در داخل محدوده ملک فراهم نبود. همین محدودیت کار، خود یکی از عوامل بوجود آمدن کانسپ اصلی طرح بود و ما تصمیم گرفتیم در بیرون از محدوده ملک، یک متر سکو ایجاد کنیم به صورتی که بتوانیم دستگاههایی که محل نگه داری مواد غذایی و نمایش آنها هستند و همچنین کانتر فروش را آنجا جانمایی کنیم. این دستگاهها روی چند تا کانتر جای میگرفتند. کانترها دارای یک استراکچر فلزی بودند که با ورقهای شیاردار کاور شدهاند و در زیر آنها چرخهایی کار شده که به راحتی بشود کانترها را جابهجا کرد و در مواقع تعطیلی آنها را داخل محدوده ملک جای بدهند.
مهمترین و سخت ترین چالش پروژه، تابلوی مغازه بود که میبایست در دو طرف مغازهی دو نبش ما به صورت ال شکل کار میشد. پیشونی مغازه و پیشآمدگیهای آن هیچ تناسب هندسی نداشت و حتی اندازههای آن در هیچ قسمتی با هم برابر نبود. علاوه بر این مسائل تابلو وظایف دیگری هم داشت. در قمست جلویی مغازه و در محدوده زیر تابلو یک گرماتاب پنج متری جای گرفته بصورتی که تمامی دستگاه در داخل تابلو مخفی شود و فقط قسمتی که گرما را تابش میدهد مشخص هست، در قسمت جلویی تابلو یک شکستگی پله ای رو به داخل ایجاد شده تا بتوان سایبان برقی را بصورتی روی آن کار کرد که هم تداخلی در نمای تابلو نداشته باشد و هم این پله جدا کنندهای بین گرماتاب و سایبان باشد.
نمای اصلی تابلو نیز با ورق شیار دار کانتینری کار شده که با یک رنگ زرد کترپیلاری برای دیده شدن بهتر نقاشی شده و البته مابقی استراکچر فلزی تابلو و همچنین نمای جانبی تابلو که ورقهای فلزی سیانسی شده بود بدون رنگ و بصورت خام کار شده و این کنتراست خود باعث بهتر دیده شدن و جلوهی زیبایی شده.
دیوارهای داخلی را با سرامیک مشکی و دیوارهای بیرونی از سنگ گرانیت مشکی نطنز کار شده. در نمای جانبی روی بدنه دیوار تا ارتفاع کانترها را باورق فلزی خام کار کردیم تا هم از آسیب دیدن قسمت پاخور دیوار جلوگیری کنیم و هم روی ورقهای فلزی سیانسی شده اسم و لوگوی مغازه رو کار کنیم.
این پروژه که در پاییز سال 1402 انجام شد شعبه ی سوم فست فود آیمن میباشد که تیم ما در طراحی و اجرای شعبات قبلی آن نیز با این مجموعه همکاری هایی را داشته است . فضای داخلی به دو قسمت آشپزخانه و فضای پذیرایی و فروش تقسیم میشود ، در آشپزخانه آن سعی شده که تمام امکانات لازم برای کار فراهم شود . از آنجایی که ما بر روی جداره ی نما نمیتوانسیم دخل و تصرف اساسی داشته باشیم حداکثر تلاشمان را برای جلب توجه در داخل مغازه انجام دادیم ، ما یک رنگ نارنجی را برای زمینه ی کار انتخاب کردیم ، رنگی که با نورپردازی داخلی به جذابیت آن اضافه میشود و بخوبی توجه هر عابر پیاده و سواره ای را به خود جلب میکند . ازآنجایی که ملک موجود ازمساحت کافی برای چیدمان میزوصندلی کافی برخوردار نبود کارفرما از ما خواست که برای بهسازی وضعیت پیاده رو نیز فکری بکنیم به گونه ای که شرایط مناسبی برای چیدمان تعداد میز و صندلی فراهم شود . فضای پیاده رو مساحت زیادی داشت و با مغازه کناری که یکی دیگر از شعبات این مجموعه بود مشترک بود یه همین خاطر ما قسمتی از آن را برای فضای پارک ماشین مشترک هردو مغازه مناسب سازی کردیم و بقیه فضاها را نیز برای چیدمان میزو صندلی در اختیار شعبات قرار دادیم . به دلیل مساحت زیاد این پیاده رو و محدودیت منابع مالی ما نمیتوانستیم از متریال گران قیمتی برای پوشش این سطح استفاده کنیم و انتخاب ما برای این فضا تایل های بتنی قواره کوچک بود که با یک الگوریتم خاص در کنار هم چیده میشدند که هم زیبایی خاصی به این فضا میدادند و هم از نظر مالی بسیار مقرون بصرفه بودند .
كافه ساحل يك طرح پيشنهادي بود براي كافرمايي كه از ما خواسته بود يك دكه برايش طراحي كنيم و به طرح حاضر انجاميد،
دكه اي كه اندكي بيشتر از يك دكه به مشتريان خود خدمات ميدهد ، اندكي بيش از ديگر دكه ها كه معمولا در گوشه اي از خيابان يك پذيرايي سرپايي از مردم دارند ، مردمي كه بيش ازين هم از يك دكه انتظاري ندارند ولي بدشان نمي آيد مادامي كه قهوه يا چايشان را تحويل گرفته اند جايي هم باشد كه بتوانند روي آن بنشينند و چايشان را ميل كنند ، حالا اگر در تابستان يك سايبان هم داشته كه نور علي نور ! شايد اگر اين شرايط مهيا باشد تصميم بگيرند اندكي بيشتر در اين حوالي بمانند ، شايد يك اكيپ نوجوان هم در مسير دوردور خود تحريك شوند روي اين سكوها زير اين سايبان بنشينند چاي و قهوه اي بخورند يا سيگاری دود كنند !
در طراحي اين فضا سعي شده از دردسترس ترين و ارزان ترين متريال ها و تكنيك ها استفاده شود ! جزييات منعطفي در اين كار اجرا شده اند ، بازشوهايي كه مادامي كه بسته اند امنيت را تامين ميكنند و زماني كه باز ميشوند كاربري ديگري پيدا ميكنند ! سايباني كه براحتي بصورت دستي باز بسته ميشود و در شرايط مختلف مثل روز و شب يا زمستان تابستان قابل تنظيم است .
طراحي اين فضا بيش از هرچيز تمريني بود براي ما كه درآن با كمترين امكانات و هزينه فضاي خلق كنيم سرشار از حس مكان . اين چيزي است كه ما در معماري عاشق آن هستيم !
فست فود حميد حامد يك فست فود خياباني است كه پس از ٨ سال فعاليت در اين حوزه تصميم گرفت كه شعبه جديد خود را تاسيس نمايد و براي طراحي معماري آن به دفتر ما مراجعه كرد ، سايت اين پروژه يك مغازه ٣٦ متري است كه نيمي ازين مساحت به يك واحد آشپزخانه فول تجهيزات اختصاص داده شده است و در مابقي مساحت باقي مانده يك كانتر فروش و فضايي براي سرو غذا نيز در نظر گرفته شده است ، چالش اصلي اين پروژه حداكثر استفاده ممكن از مساحت و تامين فضاي پذيرايي بيشتر براي مشتريان است.
در قسمت داخلي در خوشبينانه ترين حالت امكان جانمايي دو ميز چهارنفره وجود داشت آن هم نه خيلي استاندارد ولي قابل استفاده! لذا ما سعي كرديم از ظرفيت فضاي بيروني و فضاهايي بينابيني براي تامين جاي نشستن مشتريان استفاده كنيم . در جداره اصلي مغازه رو به خيابان يك ميز طولي قرار گرفت كه در هردوطرف آن يعني داخل مغازه و بيرون آن در پياده رو ميشد ٦ عدد صندلي استول بار قرار داد ، براي باغچه ي موجود نرده هايي طراحي شد كه از دل اين نرده ها نيز نيمكت هايي ايجاد شد كه فضاي مناسبي را براي نشستن مهيا ميكرد . همينطور در جداره شمالي مغازه كه داخل كوچه قرار ميگرفت نيمكت ديگر در نظر گرفته شد .
متريال هاي استفاده شده دراين فضا عمدتا از دو گروه تشكيل ميشوند ، گروه اول متريال هاي بتني در حالت هاي مختلف براي زمينه مانند تايل هاي بتن اكسپوز در جداره هاي داخلي ، اندود سيماني ليسه براي جداره هاي بيروني و كفسازي بتي و گروه دوم متريال هايي با رنگ هاي گرم مثل چوب كه با قرار گرفتن در كنار توسي بتن ها جلوه ي خيلي زيباتري از خود نشان ميدهند ، كه عمدتا براي صفحه ي ميزها و سقف مغازه از آن استفاده شده است ! براي ديوار داخلي اصلي اين مغازه كه بهترين ديد را از داخل خيابان دارد يك كار هنري كه نقاشي روي سيني هاي سنگي پيتزا بود صورت گرفت ، نقش هايي كه روي اين سيني ها ايجاده شده طرحي تلفيقي با الهام از نقش و نگار هاي لباس بومي مردم لرستان است . علاوه بر اين از تمام فرصت هاي ممكن براي حضور گل و گياه در فضاهاي داخلي و بيرون اين مغازه نيز استفاده شد
اين پروژه يكي از اولين كارهاي دفتر ما
يك حس مشترك بين بچه هاي دفتر ما وجود دا
حسام زماني كارفرماي دوستداشتنی اين
ما كه در آن دوران تازه با آموزه هاي پيت
احساسي كه مصالح به فضا ميدادند بسي
چوب گردو، آهن زنگ زده! گل هاي سبز، رن
بسيار تلاش كرديم كه فضايي را دراين كا
به همت حسام عزيز چراغ كافه هما چند
سایت این پروژه یک مغازه 45 متر مربعی استیجاری بود و در همکف یک ساختمان دو طبقه قرار داشت که تا قبل از ورود ما به عنوان سوپر مارکت فعالیت میکرد و هیچگونه زیرساخت یا تأسیسات و تجهیزاتی برای کافه شدن در آن وجود نداشت.
به درخواست کارفرما یک آشپزخانه مفصل برای پخت و پز غذاهای فست فود به پروژه اضافه شد که هم محدودیت فضایی و هم چالش تامین هواکش هود برای طرح ایجاد میکرد.
علاوه بر آشپزخانه فضای یک بار یک سرویس بهداشتی، فضایی برای vip و سالن اصلی پذیرای باید تعبیه میشد.
با توجه به شکل هندسی مغازه در ضلع انتهایی آن فضای بار در وسط قرار گرفت مشرف به سالن اصلی. در سمت چپ آن سرویس بهداشتی و سمت راست بار، آشپزخانه با پنجرهای برای تحویل غذا به سالن دار طراحی شد.
با توجه به موقعیت قرارگیری آشپزخانه برا تامین هواکش هود آن دو لوله فلزی به قطر 50 سانتیمتر از آشپزخانه به داخل فضای سالن اصلی و به بیرون روی نمای مغازه اجرا شد و سپس از روی نمای ساختمان تا روی پشت بام کشیده و با رنگ زرد نقاشی شدن.
با توجه به محدودیتهای مالی پروژه متریالهای استفاده شده عموما سیمان لیسه، آجر سه سانتیمتر نما و رنگ انتخاب شد.
سکوی نشیمن فضای vip با مصالح بنایی ساخته شد و روی آن تشک قرار گرفت. میزها و عسلیها با پروفیل آهنی و صفحه میز شیشه انتخاب شد.
در قسمت vip و همچنین سالن اصلی دو پنجره عریض طراحی شد که نور فضاها رو به صورت کامل تامین میکرد.
در پیاده رو باغچههایی در طول کشیدگی مغازه تعبیه شد که به گلهای رز زرد مزین شده
درخواست کارفرما طراحی یک سفرهخانه سنتی با ایجاد فضایی صمیمی و گرم در یک ملک متروکه باعث شد تا درکلیت فضا تغییراتی اساسی ایجاد کنیم.
ملک پروژه شامل دو ساختمان تقریبا متروکه با سقفهای شیرونی بدون هیچ نورگیر و هیچ تاسیسات و تجهیزاتی که وسط یک باغ در کشیدگی طول زمین قرار گرفته بودند.
با توجه به محدودیتهای مالی پروژه تصمیم گرفتیم یکی از ساختمانها که عریض تر بود را به عنوان سالن اصلی و پذیرایی و قسمتی از ساختمان دوم را برای فضای خدماتی و آشپزخانه در نظر بگیریم.
جایگذاری شکل مستطیلی سالن پذیرایی بصورتی بود که در مجاورت طول ضلع بزرگتر سالن یک راهروی تقریبا عریض مابین سالن و ملک همسایه وجود داشت. در مرز همسایگی و در طول سالن از ابتدا تا انتها باغچههایی ایجاد شد و پوشش گیاهی مناسبی به همراهگلهای رونده و زیبایی درآنها کاشتیم.
داخل سالن سکوهایی با مصالح بنایی برای نشیمنها ساخته شد.
سکوها چسبیده به دیوار در طول سالن روبروی هم قرار گرفتند، و روی دیوار بازشوهایی عریض برای هر کدام از سکوها ایجاد شد. پنجرهها هم نور مناسب رو به فضا میدادن و هم منظره ای فوقالعاده زیبا برای داخل سالن ایجاد میکردند.
چیدمان سکوها به صورتی بود که در ترازهای مختلف ارتفاعی کار شده بودن وبرای رسیدن به هر سکو باید پلههایی رو بالا و یا پایین میرفتیم.
در مرکز سالن چندین باغچه مربع شکل کار شد که هم باعث تنوع فضایی میشد و منظر خیلی زیبایی داشتن.
سقف کاذب زیر شیرونی سالن که تقریبا پوسیده بود و قابل ترمیم نبود رو برداشتیم و با کمترین هزینه و مرتب کردن سازه شیرونی و رنگ زدن پروفیلهای اون سقف مناسبی ایجاد کردیم. نورپردازی به صورت متمرکز با چراغهای پرتابی روی سازههای سقف نصب شدند.
فضای بیرونی سالن جلوی ورودی چندین سکو برای دورهمی و استفاده از هوای آزاد در نظر گرفته شد.
روبروی نشیمن های حیاط بیرون فضایی برای باربیکیو و همچنین اتاقکی پشت اون به عنوان چایخانه طراحی شد که این فضا همزمان هم سفارشات کبابی داخل را انجام میداد و هم چای آتیشی رو آماده میکرد که به نشیمنهای بیرون خدمات میداد.